Grillad flankstek med stekt kålsallad och chilivinägrett
Det jag framför allt gillar med flankstek och fläskkotlett är att det alltid blir gott och mört och att det är snabbgrillat. Flanken och den skivade kotletten är tunna och fina och kräver ingen speciell behandling. Ibland marinerar vi dem med lite citrusfrukter och ibland kör vi dem bara som de är med salt och peppar under grillningen.
Equipment
- 1 Grill Kolgrill gör godare mat men gasol duger alldeles utmärkt
Ingredients
Nudelsallad
- 250 g kål ex spetsål, vitkål eller savojkål
- 3 st morötter
- 3 st vitlöksklyftor
- 75 g sockerärtor
- 1 st röd paprika
- 4 st salladslökar
- 1 burk majskorn (ca 200 g)
- salt och svartpeppar
- 0,5 dl olja att steka i
- 125 g risnudlar
- 2 msk sesamfrön (skalade)
Vinegrätt
- 0,5 dl rapsolja
- 2 tsk kinesisk olja
- 2 tsk sesamolja
- 1,5 msk äppelcidervinäger
- 1 msk farinsocker
- 1/2 lime
- 0,5 dl vatten
- 1/2 röd chilifrukt
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk ingefära
Kött
- 800 g flankstek
- salt, svartpeppar
Instructions
- Strimla kålen. Tvätta morötterna och skala dem om de är fula eller jordiga. Skär eller hyvla morötterna till cirka 5–7 cm långa, smala strimlor. Finhacka vitlöken och strimla sockerärtorna på längden. Kärna ur och skär paprikan till remsor på längden. Skär salladslöken till lika långa bitar som morötterna och strimla även dem på längden. Häll av vattnet från majsen.
- Häll majsen i stekpannan och stek den under omrörning på medelvärme i några minuter tills den börjar få lite yta. Salta ett varv. Häll olja i pannan och lägg i kål och morotsstavar. Blanda allt och låt dem börja mjukna. Lägg sedan i vitlöken. Stek ytterligare 1 minut och lägg sedan i sockerärtor, paprika och salladslökarna. Stek tills allt mjuknat. Salta och peppra ett varv och lägg över allt i en stor skål.
- Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och spola dem sedan i kallt vatten. Klipp ner i kastrullen så att nudlarna får lite kortare längd. Blanda ner nudlarna i salladen. Strö över sesamfrön.
- Rör ihop alla ingredienserna till vinägretten.
- Grilla flanksteken hel till en innertemperatur på cirka 54–56°C. Låt vila i 10–15 i folie. Skär flanken över fiberriktningen i tunna skivor.